Voćnjaci se sade zavisno od reljefa, nagiba i izloženosti vjetrovima i ostalih karakteristika zemljišta. Ravnanje terena, gnojidba i uzimanje uzoraka zemljišta za analizu stvaraju uslove Klikni za vecu sliku ...za kvalitetan voćnjak.

          Buduće berbe uveliko zavise od izbora sadnog materijala. Sadnice moraju imati dobro razvijen korjenov sistem i razvijen nadzemni dio. Prevoz i skladištenje do sadnje su veoma važni jer sadnice stalno moraju imati vodu. Greške u održavanju sadnog materijala se ne mogu popraviti kasnije bez obzira na vrhunski kvalitet sadnica.

          Jame za sadnju se kopaju u starijim voćnjacima za popunu upražnjenih mjesta, na okućnicama, strmim zemljištima i sl. Za moderne voćnjake se moraju izvesti kvalitetnije pripreme zemljišta. Prema planu sadnje, zavisno od veličine i oblika parcele, određuje se smjer redova, razmak između redova i sadnica, stvaraju uslovi za dalju primjenu mehanizacije i održavanje voćnjaka.

Klikni za vecu sliku ...          Priprema sadnica za sadnju je veoma važna. Treba odstraniti oštećene dijelove korijena, napraviti smjesu zemlje i đubriva u koju se umoči korijen i voćka se onda zasadi. Vrijeme sadnje je u rano proljeće, kad vegetacija miruje, ili u jesen, a stručnjaci preporučuju sadnju u jesen. 

          Za sadnju voćke se iskopa jama odgovarajuće veličine. Na korjen se stavi sloj rastresite zemlje i stajski đubar. Na đubar se stavi ponovo sloj zemlje, koja se formira u obliku zdjelice zbog boljeg zadržavanja vlage. Poželjno je zasađene voćke navodnjavati, a najviše se koristi sistem navodnjavanja "kap po kap".

          Druge godine nakon sadnje nastavlja se rast izdanaka, a korijen je ojačan. Potrebno je lišće na vrhu zaštiti od vaši i odstraniti suvišne mladice. Dalji rast i razvoj sadnice narednih godina se prati i kontroliše, do prvih berbi. Redovno održavanje i briga o voćnjaku donosi zaslužene plodove.

          Kod sadnje i uzgoja voća važno je uzeti u obzir savjete stručnjaka i razmotriti sve važne ekonomske faktore. Voćnjak je zahtjevan dugogodišnji biološki sistem. Sistem uzgoja, pravilno oblikovana kruna voćke daju brzo i skladno razvijene voćke. U kvalitetnim voćnjacima voćke rano prorode, redovno rađaju i daju dobre plodove. Veća rodna površina, sa dobro raspoređenim granama i stabla nižeg rasta olakšavju rezidbu, berbu i primjenu agrotehničkih mjera. Zdravi, moderni voćnjaci, koji su pogodni za održavanje izgledaju lijepo i daju dobre berbe. 

Porodični voćnjaci ili plantaže zahtijevaju pripremu, pravilnu sadnju i održavanje voćnjaka, ali izbor sadnog materijala ima najveću važnost.