Vrsta: RIBIZLA (Ribes lat., Currant en.)

 

 

        Ribizla je grmolika biljka, a sazrijeva u mjesecu julu. Koristi se za prerađevine kao što su kompot, marmelada i slatko.

          U savremenom uzgoju ribizle se koristi mnogo stvorenih savremenih sorti, vrhunskog kvaliteta ploda i velike ekonomske isplativosti. Ulaganja su manja nego kod drugog jagodastog voća, sa manje sadnog materijala po hektaru, bez komponenti iz uvoza. Uložena sredstva se brzo vraćaju, a potražnja je u porastu.

          Plod ima veliku hranljivu, ljekovitu i tehnološku vrijednost. Sadrži mnogo vitamina C, bjelančevina, minerala i drugih važnih sastojaka. Koristi se u svježem stanju, kao i za spremanje brojnih prerađevina.

          Plod ribizle je ljekovit i koristi se za stabilizaciju povišenog krvnog pritiska, kao i kod malokrvnosti i popravci krvne slike uopšte.

Klikni za vecu sliku ...          Pored odabira i pripreme kvalitetnog zemljišta za sadnju, poseban značaj ima odabir kvalitetnog sadnog materijala, prema visokim standardima za ovu vrstu voćarstva. Sadnja se obavlja od jeseni do proljeća, ali je jesenja sadnja daleko bolja. Prije sadnje sadnica se priprema i pregleda. Nakon pravilne njege, prvi prinosi se očekuju u prvoj godini nakon sadnje.

          Održavanje zasada tokom pune eksploatacije je važno. Berba nježnih i osjetljivih plodova se obavlja pravovremeno. Plodovi ne smiju bit prezreli. Berba se obavlja jednom ili dva puta, jer ribizla sazrijeva ujednačeno. 

Sadnice ribizle iz našeg rasadnika ispunjavaju sve savremene standarde i podrazumijevaju dobre prinose.

 

CRVENA RIBIZLA (Ribes rubrum lat.; Red currants en.)
Sorta: Rollan

Sazrijeva oko polovine juna mjeseca
Plod je srednje krupnoće
Pogodna za svježu upotrebu, kolače i preradu
CRNA RIBIZLA (Ribes nigrum lat; black currants en)
Sorta: Bona

Sazrijeva u drugoj polovini juna
Plodovi se koriste u svježem stanju a pogotovo za spravljanje:
sokova, džemova, marmelada, sirupa kao i u konditorskoj industriji
Plod ima veliku hranjivu vrijednost a posebno je bogat C-vitamonom.
Biljka podnosi i do -30C a cvjetovi čak do -6C.