Vrsta: KUPINA (Rubus fruticosus lat., Blackberry en.)

 

         Kupina je višegodišnja biljka koja se razmnožava lako i brzo i ima jako i duboko korijenje. Vrijeme za sadnju je od oktobra do aprila zavisno od zemljišta i uslova. Razmnožava se vegetativno na više načina.

        Za kupinjak je važno izabrati dobro zemljište blizu puteva ili okućnica zbog lakšeg transporta i čuvanja. Najviše joj odgovara blago nagnuti teren, sa umjereno vlažnim zemljištem. Zemljište za kupinjak se priprema i ore mjesec dana prije sadnje. Dodaje se stajnjak i odgovarajuća kombinacija mineralnih đubriva. Sadi se na dubini kao u matičnom zasadu, a nakon formiranja žbuna potrebno je provoditi pravilnu rezidbu. Kupina je višegodišnja biljka i ostaje na jednom mjestu i do 15 godina pa je važna priprema i pravilan odabir mjesta za kupinjak.

          Rasprostranjena je na sjevernoj polulopti i koristi se još od antičkih vremena. Plod je zelen tokom sazrijevanja a kad sazri crn, aromatičan, sladak i sočan. U svijetu se proizvodi oko 150 godina. Stalnim razvojem stvoren je veliki broj novih sorti sa poboljšanim karakteristikama. U svijetu se mnogo proizvodi, a velika prednost je što plodovi stižu već prve godine poslija sadnje. Postižu se veliki prinosi a plodovi su zreli u vrijeme kada nema važnijih poljoprivrednih radova.

          Potražnja za kupinom je velika na domaćem i svjetskom tržištu, a kvalitet ploda i prerađevina je vrhunski. Mnogo proizvoda kupine se zamrzava.

          Ljekovitost ovog voća je poznata od antičkih vremena što se vidi iz starih sačuvanih pisanih tragova. U ljekovite svrhe se koriste čajevi, sokovi sirupi i ostale prerađevine. Smiruju upale, paradentozu, čir i živce, ali se ne preporučuju osobama sa zatvorom i poremećenom probavom.

          Od kupina se sprema kupinovo vino sa poznatim i priznatim ljekovitim svojstvima. Bogato je mineralima, vitaminima, a sadrži željezo, kalcijum, fosfor, magnezijum. Koristi se kod liječenja anemije, neuhranjenosti, iscrpljenosti, za regulisanje pritiska, probave i cirkulacije.

 

           Kupinovo vino dokazuje kvalitet kupina, a u vinu je istina. 

 
Sorta: Tonfri (Thornfree)
Sazrijeva krajem jula početak avgusta
i bere se čak do početka oktobra mjeseca.
Plodovi su srednje krupni, okruglasto-izduženi.
Plod je crne boje i umjereno sladak.
Pri čuvanju u hladnjači boju često vraća u crveno.