JAGODA

  

        

         

          Proizvodnja jagoda zahtijeva dobro poznavanje procesa rasta i razvoja, kvalitetne sadnice Klikni za vecu sliku ...i ostali repro materijal. Dobri prinosi i kvalitetni plodovi se ne mogu postići bez navodnjavanja i ostalih agrotehničkih mjera.

          Posebnu pažnju treba posvetiti zaštiti od bolesti, jer male greške u radu bitno smanjuju rod. Mnogo poslova kod uzgoja jagoda se radi ručno, posebno tokom sadnje i berbe. Zahtijevaju malo prostora, brzo daju rod ali kod uzgoja na velikim površinama najveći značaj ima izbor sadnica.

          Uzgajaju se još od vremena Rimskog carstva, a ozbiljnije širenje počinje u 18. vijeku.Polovinom 20. vijeka se razvijaju nove sorte i nove tehnologije uzgoja.

          Jagode počinju sa rastom u proljeće a svaka sorta ima različite zahtjeve za rast i razvoj. Za poboljšanje oprašivanja korisno je imati insekte. Jagoda je trajna biljka koja se razmnožava vodoravnim vrežama koje pužu po zemlji. Plodovi su sočni i lijepog izgleda.

          Jagoda ima ljekovita svojstva. Listovi pomažu izlučivanje mokraće, čiste krv, pomažu kod proliva i umiruju živce. Plodovi liječe žuticu, srčane bolesti i pomaže pri rastvaranju i izlučivanju kamenaca iz žuči i bubrega.       

Boja  i različiti oblici, okus i aroma donose veliku popularnost jagodama kod djece i odraslih. Koriste se kao ukras vrtovima, poslastica u kulinarstvu i izvor prihoda uzgajivačima.