Vremenski uslovi često pogoduju razvoju raznih bolesti u voćnjacima. Pored zaštite od mraza, elementarnih nepogoda, zaštita od bolesti utiče na prinose i ekonomsku isplativost voćnjaka i voćarstva.

       

Pravilno prskanje je dio redovne njege voćnjaka. Primjer šarke koja je opustošila voćnjake šljive požegače jasno pokazuje značaj brige o voćnjacima i borbe protiv širenja zaraznih bolesti voća.

         Svaku voćku napadaju određene bolesti i prije formiranja voćnjaka potrebno je nabaviti kvalitetne sadnice. Bezvirusne sadnice i savjeti za dalji rad se mogu dobiti samo kod iskusnih rasadničara. Pored virusa voćnjake napadaju štetočine raznih veličina, zavisno od vrste i veličine voća. Briga o voćnjaku i redovna njega i čuvanje stvaraju zdravu ekonomsku perspektivu.

 

Zasadi jagodičastog voća se moraju čuvati od štetočina i uzročnika bolesti raznih vrsta i veličina.

 
        Greške u voćarstvu se teško popravljaju, ali svaki pravilan rad u voćarstvu se višestruko isplati. Potražnja za svim vrstama voća raste sa jačanjem ekološke svijesti kod modernog čovjeka, pa voćarstvo postaje sve unosniji poslovni poduhvat. Rasadnici Elezagići proizvode kvalitetne sorte sadnica, savremene, otporne na bolesti i jednostavne za održavanje.